Kindertandarts
Als tanden konden kiezen!

Informatie voor patiënten

Verwijspraktijk voor Kindertandheelkunde

Uw eigen tandarts kan ervoor kiezen uw zoon of dochter naar onze praktijk te verwijzen voor een tijdelijke overname van de behandeling.

Hoe bereikt u ons?

Wij nemen zelf contact met u op nadat wij de verwijsbrief van uw tandarts hebben ontvangen en wij plek hebben om uw zoon of dochter te helpen. Wij krijgen veel verwijzingen. Daardoor kan het enige tijd duren voordat u bij ons terecht kunt voor behandeling.

Eerste afspraak

Op de eerste afspraak zien we u met uw kind voor een intake. Tijdens het intakegesprek komt u samen met uw kind in de behandelkamer. We behandelen tijdens de eerste afspraak nooit.

De eerste afspraak is bestemd om uw kind te leren kennen en even in de mond te kijken.

Tip: Kom voor de intake alleen met uw kind. Laat broertjes en zusjes thuis. Op deze manier kunnen we alle aandacht schenken aan uw zoon of dochter; degene die naar ons is verwezen.

Tweede/Derde afspraak: Wen-afspraak

Tijdens de ‘wen-afspraak’ is uw kind zonder begeleiding in de behandelkamer. Ouders kunnen wachten in de wachtkamer. Tijdens deze wen-afspraak maken we uw kind vertrouwd met de tandheelkundige setting. We poetsen de tanden en maken zo nodig röntgenfoto’s. Na afloop stellen we, in overleg met u, een behandelplan op.

Behandelafspraken

Tijdens de behandeling is uw kind zonder ouder in de behandelkamer. We behandelen gaatjes bij uw kind meestal met plaatselijke verdoving. We behandelen de mond kant voor kant om de behandeling overzichtelijk te houden. Kinderen houden van bewegen, dus het moet ook niet te lang duren. Het aantal behandelafspraken loopt op naar mate er in meer kanten behandeld moeten worden.

Preventie

Een belangrijk onderdeel van de behandeling is preventie, want voorkomen is beter dan genezen. U krijgt eventueel tips en informatie om de oorzaak van gaatjes aan. Met onderstaande tip kunt u meteen aan de slag.

  • Poets minimaal 2x per dag met fluoride houdende tandpasta. 3x Graag!!
  • Help u kind bij het poetsen; tot en met 10 jaar heeft uw kind hulp nodig bij het poetsen.
  • In alles wat u eet of drinkt (behalve water) zitten suikers. Dus ook in fruit, boterham met kaas, snoep-tomaatjes en melk.
  • Wij adviseren maximaal 5 tot 7 eet- of drinkmomenten per dag voor kinderen.
  • Geef géén flesje met melk of limonade mee naar bed!! Ook van borstvoeding krijg je gaatjes. Elk moment van aanleggen, is een moment waarop tanden in aanraking komen met suikers.

Kunnen kinderen onder narcose behandeld worden?

Ja, dat kan. Hiervoor hebben we een mogelijkheid op een andere locatie. Het heeft echter onze voorkeur om kinderen bewust te laten wennen aan de tandheelkundige behandeling door ze in kleine stapjes vertrouwd te maken. Soms moet er echter meer gebeuren dan een kind aankan. Dan is er de mogelijkheid om de gehele behandeling in één zitting uit te voeren tijdens een narcose-behandeling. Het wennen aan de tandheelkundige situatie zal in deze gevallen dan plaatsvinden ná de behandeling in narcose.

Narcose is een uitgebreide behandeling waar een heel behandelteam voor nodig is. Daarom vinden narcosebehandelingen plaats op een andere locatie.

Hoe gaat het in zijn werk? De kindertandarts kijkt of behandeling onder narcose tandheelkundig gezien nodig is. In overleg met u kan er besloten worden uw kind onder narcose te behandelen. Daarna volgt de intake bij de anesthesioloog. De anesthesioloog bepaalt of uw kind veilig in een tandartspraktijk onder narcose tandheelkundig behandeld kan worden. Daarna volgt de behandeling. Uw kind wordt in slaap gebracht door de anesthesioloog.  Gedurende de behandeling door de tandarts, wordt uw kind gemonitord door een anesthesieverpleegkundige die bij de behandelstoel zit.

Terugverwijzing naar eigen tandarts

Zodra wij inschatten dat controles en eventuele behandelingen weer bij de eigen tandarts uitgevoerd kunnen worden, wordt uw kind terugverwezen. Meestal zijn kinderen minimaal 1 jaar bij ons onder behandeling.

Kosten

De tandheelkundige kosten worden vergoed door de basisverzekering van uw ziektekosten verzekering. Behandeling van angstige kinderen kost vaak meer tijd dan normaal. Deze extra tijd moet bij de meeste verzekeraars aangevraagd worden. Met een machtiging op zak wordt deze extra tijd vergoed. Enkele verzekeraars vergoeden eventuele kroontjes niet altijd (volledig). Die kosten komen dan voor uw eigen rekening.

Komt u een afspraak niet na of bent u de afspraak vergeten, dan worden er kosten in rekening gebracht. U kunt de afspraak tot 24 uur vooraf kosteloos afzeggen.